Rozdíl mezi mladými výhonky obilovin je nepatrný

Odlišnosti

Mladý ječmen a mladá pšenice se v zásadě od sebe příliš neliší. Vycházíme z toho, že se jedná o mladé výhonky obilovin a obecně je každý z nich doslova nabitý stopovými prvky, minerály, živými enzymy a aminokyselinami . Rozdíly jsou patrné zejména v chuti, výhonky ječmene se zdají jemnější a připomínají pivní slad, zatímco u pšenice jde spíše o zemitější chuť. Ta má ovšem příznivější vliv na metabolické procesy a je o něco účinnější, i když je její obliba ve srovnání s jejím konkurentem o něco slabší.
pšeničné pole.jpg

Obsah nutričních látek

Výhonky mladé pšenice lidé považují za nejvíce hodnotnou travinu na světě, ovšem u ječmene se spíše mladé stvoly hodnotí jako zelenina. Obsahem nutričních látek se však příliš neliší. Vědecký rozbor potvrdil značné množství vitamínu C, vitamínu A rozpustného v tucích, béčkového komplexu od B1 až po B12, esenciální aminokyseliny Treonin, Serin, Prolin, Glycin, Isoleucin, Lysin, Valin, Arginin, Methionin, Fenylalanin, kyseliny aspartamovou a glutamovou. Z minerálních látek je největší zastoupení u vápníku, hořčíku, zinku, křemíku, draslíku a železa.
strom na poli.jpg

Léčivé účinky

Jelikož se jedná o šetrně zpracované sušené a rozemleté drtě bez chemických aditiv a konzervantů, jde o velmi silné antioxidanty, které zpomalují stárnutí a chrání organismus proti nádorovému bujení. Působí detoxikačně na trávicí trakt, především na tlusté střevo, které je v současné civilizaci extrémně zatíženo nevhodnou stravou s nedostatkem vlákniny.

pšenice a mák.jpg
Nutno však podotknout, že se jedná o koncentrát, a že jeho užívání musí probíhat podle předepsaného dávkování. Obsahuje totiž zhruba desetkrát více proteinů než stejná porce masa, 5x více železa než jeho obsahová rekordmanka červená čočka, 7x více vitamínu C než stejné množství pomerančů a 12x více vápníku než je v mléčných výrobcích.